Cukier i geopolityka

Ciekawy post pojawił się ostatnio na blogu marzateli. Powołuje się ona na wzrost ceny cukru mającego miejsce w 1930 roku za czasów II RP. Wzrost cen w ówczesnym okresie był jednym z pośrednich czynników „rewolucji” Hitlera w Niemczech. Zadziwiające jest to, że w okresie III RP, po ponad 80 od tego momentu, wzrost cen znowu spowodowany jest pośrednio przed rewolucję. Tym razem jednak jest to wybuch w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Z racji tego, że państwa tego regionu to główni importerzy żywności na świecie (wyjąwszy Chiny), wzrost cen spowodował społeczne niezadowolenie. Wzrost cen spowodowany był (za Newseekiem):

(…)wskutek upałów, suszy, a potem pożarów czołowi producenci zbóż – Rosja i Ukraina – ogłosili, że w tym roku nie będą ich eksportować, na światowych rynkach wybuchła panika. Ceny zaczęły rosnąć jak pszenica w wiosennym słońcu, na giełdzie w Chicago nawet o kilka procent dziennie.

W ciągu kilku tygodni między czerwcem a sierpniem inwestorzy spekulujący na kontraktach terminowych wywindowali ceny z 430 do 850 centów za buszel, czyli z 440 zł do 850 zł za tonę. Strach przed niedoborem miał jednak tylko wielkie oczy. Po żniwach okazało się, że tegoroczna globalna produkcja wyniesie 660 mln ton i będzie zaledwie o 3 proc. niższa niż w ubiegłym roku, co jest trzecim najwyższym wynikiem w historii. Straty spowodowane suszami w Rosji i na Ukrainie zostały bowiem prawie zrównoważone przez doskonałe zbiory w Chinach i Stanach Zjednoczonych. Kiedy okazało się, że pszenicy na świecie nie zabraknie, ceny na giełdach ruszyły w dół i ostatnio ustabilizowały się na poziomie 700-720 centów za buszel.

Więc jak widać i tym razem geopolityka nas nie ominęła. Kolejne rewolucje znowu wpływają na cenę cukru.

Historia kołem się toczy.

Reklamy

2 thoughts on “Cukier i geopolityka

  1. jakie to jest ciekawe: Pan Kowalski, w mieście Pipidówa, który nigdy nawet nie oglądał telewizji, nawet nie chodził do szkoły bo nie miał gdzie, nigdy nie słyszał o kraju zwanym Libia czy Tunezja a mimo to przez nich on teraz musi płacić 4,5 zł za kg cukru a nie jak było wcześniej 3,5zł 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s